Stannfåglar visar förändringar i klimatet

Många fåglar som man kan se i Sverige under sommaren är så kallade flyttfåglar, som överger vårt land för sydligare breddgrader när temperaturen börjar sjunka under vinterhalvåret. En del arter är dock stannfåglar, och håller sig alltså kvar i Sverige året runt. Dessa är dock en mycket liten del av de fåglar som finns i Sverige under sommaren och hösten: man räknar med att bara runt 10 procent av landets fågelbestånd stannar kvar under vintern.robin-1084615_960_720

Sveriges ornitologer har dock märkt intressanta förändringar i vilka arter som stannar och inte. Länge har till exempel talgoxe, grönfink och blåmes varit några av de vanligaste fågelarterna som fågelskådare kunde se vintertid. Detta har man kunnat märka tack vare en årlig inräkning av landets fåglar, en omfattande operation som organiseras av Sveriges Ornitologiska förening. Detta görs just för att få veta vilka arter som stannar och hur fåglarna påverkas av klimatförändringarna. Lars Lindell, ordföranden för Sveriges Ornitologiska förening, bekräftar också att det har skett förändringar, och att arter som inte övervintrade förut nu gör det: han säger att man för 20 år sedan i princip aldrig såg en rödhake vintertid, men att det numera inte är ovanligt alls.

Om du själv vill göra ornitologiska observationer av våra stannfåglar är ett av de bästa sätten att sätta upp en fröautomat eller ett fågelbord. Det är nämligen vid fågelborden som inräkningen som arrangeras av Sveriges Ornitologiska inräkning sker, som alla kan delta i. Genom att sätta upp ett fågelbord eller en fröautomat hjälper du dessutom våra stannfåglar att klara den svåra vintern, då födan är knapp, genom att förse dem med feta frön. Vill man se så många fåglar som möjligt ska man spana ut mot matstället på eftermiddagen, när det börjar skymma. Då vill fåglarna nämligen äta upp sig med så mycket fet mat som möjligt, för att klara av att hålla värmen under natten. För att ha så bra utsikt som möjligt när fåglarna sitter och äter bör du ha en uppsättning rejäla utemöbler på tomten, som klarar vinterförhållandena och som du kan sitta bekvämt i medan du fågelskådar. Om du lägger en varm filt eller ett fårskinn över, får du det varmt och skönt samtidigt som du har bra utsikt.