Konstläder

Konstläder är ett material med många namn. Det kallas till exempel även läderimitation, fuskläder, fuskskinn och skinnimitation, och på engelska kan liknande material marknadsföras som ”pleather”, ”vegan leather” eller ”faux leather”. Poängen med namnen är densamma: konstläder är ett syntetiskt material som har gjorts för att efterlikna skinn eller läder. Den vanligaste varianten består av en polymerblandning, som ytbehandlas så att den har ett skyddande lager överst.leather-sofa-186636_960_720

Det finns många anledningar till att det finns en efterfrågan på konstläder. En sådan är helt enkelt för att det är billigare att framställa än äkta läder, vilket leder till billigare produkter. Konstläder är således ett sätt att äga läderliknande produkter för de som inte vill eller kan betala priset för äkta läder. Konstläder är också lättare att sköta om och underhålla än äkta läder, vilket kan tilltala en stor grupp människor – allt från småbarnsföräldrar, som inte kan undvika fläckar, till de som bara är lite lata och inte orkar smörja in och impregnera läder två gånger årligen. En tredje anledning till att man väljer konstläder framför äkta läder är av ideologiska och etiska skäl. Om man till exempel är vegan är äkta läder inte ett alternativ. Det är dock inte helt okontroversiellt att välja konstläder om man är djurrättsvän och miljövän: det förstnämnda eftersom även en imitation av läder främjar modetrenden att använda läder, och det sistnämnda för att tillverkningen av konstläder kan ha negativa konsekvenser för miljön.

Det finns en mängd olika applikationer för konstläder, och användningen av materialet har ökat på flera av dessa områden. Man kan till exempel hitta konstläder i skor, i kläder, i möbler och i bilar. Om man köper skor inom EU kan man lätt ta reda på om de innehåller konstläder: de ska nämligen märkas med symbolen för det materialet, vilken ser ut som en romb.

Om du föredrar konstläder framför äkta läder, av någon av de anledningar som har nämnts ovan, kan du vara lugn med att det mesta som finns i läder också finns i konstläder. Om du till exempel skulle vilja köpa en ny soffa, finns soffor i alla material, inklusive konstläder, på Furniturebox.se.