Vinter och miljö

Man kan inte bortse från att sommaren överlag är betydligt mer miljövänlig än vintern. Under vintern går det åt mer värme, mer bränsle och en hel del andra resurser. Här i artikeln kommer vi att beröra vintern och miljön lite er noggrant.

Bättre miljö genom förändringar i hemmet

Under sommaren behöver man ofta inte elda lika mycket som under vintern. Förvisso behöver man varmvatten även under sommaren, men då räcker det ofta med att elda just när man behöver vatten, och med en bra varmvattenberedare håller vattnet temperaturen i ett par dagar. På vintern behöver man många gånger elda dygnet runt om det är riktigt kallt. Detta sliter en hel del både på ekonomin och miljön. Även om man vidtar olika åtgärder för att minska sin energiåtgång kan man trots allt göra avtryck. Det krävs till exempel att man gör mer än att bara ta med en påse till affären även om det är ett bra första steg.

Under vintern kan det till exempel vara bra att sänka temperaturen lite inomhus. Man behöver inte ha 25 grader i alla rum, utan i sovrummet kan det till och med vara klokt att ha mindre än 20 grader för att sova så bra som möjligt. Man kan också försöka använda mindre varmvatten. Man måste till exempel inte duscha varje dag och dessutom kan det vara klokt att använda varmvatten till mer än en sak. När man ska diska kan man till exempel först använda vattnet till att torka av bordet eller bänken med. Sedan diskar man. Istället för att skölja disken i rinnande vatten, kan man använda sig av en sköljbalja och detta vatten kan man sedan använda till bevattning om man använt miljövänliga diskmedel eller liknande. Samma sak kan göras med vatten från golvtorkning.

Vinterväglaget och trafiken

Ofta är det mycket halt på vägarna under vintern och allt som oftast används salt för att få bort isen. Detta är dock inte speciellt miljövänligt. Det kan då vara bättre att använda en Sandspridare ATV eller liknande för att sanda där det är halt. Sanden kan sedan sopas upp igen när den är torr och återanvändas under flera år. Saltet smälter bort och försvinner ut i naturen.

När det gäller bilar och vinter kan det vara klokt att noga tänka efter om man måste ta bilen till affären eller om man lika gärna kan gå, eller rent av vänta med att handla någon dag. Det sliter mer på bilen att starta upp den och åka en kort bit, än att åka långt och det är också värre för miljön. Om rutorna ska skrapas gör man klokt i att inte starta upp bilen innan man har gjort allt klart för att spara så mycket som möjligt på miljön.