Återbruk

Återbruk är ett centralt begrepp för de människor som bryr sig om miljön och klimatet. Tanken är att inte låta saker gå till spillo om de råkar vara trasiga eller har tappat sin forna glans, utan man vill istället hitta nya smarta användningsområden. Att återbruka är en miljövänlig handling eftersom man på så sätt undviker att konsumera nya saker, vilket brukar tära på miljön. Idag hör man ofta att folk säger att vi lever i ett slit och släng samhälle och det är just det som idéen om återbruk bedriver en kamp emot.

Laga istället för att slänga

Har du någon gång svurit över att din dammsugare slutat fungera och sedan bara åkt till affären för att köpa en ny? Har samma sak hänt med en skrivare, en lampa eller kanske en större möbel som har tappat sin funktion? Det kan bli en onödigt dyr historia. Tanken inom återbruk är att man ska renovera och laga det som är trasigt. Att laga elektroniska prylar som dammsugare och skrivare kan vara en simpel sak av någon som är kunnig inom området. I Karlstad i Värmland sägs det dock att elektronikåtervinningsprojektet Återbruket avslutas efter ett år eftersom man nu vill att kommunen ska ta över projektet.

Återbruka vad som helst

På många ställen runtom i landet kan man lämna in sina gamla kläder och prylar så att de kommer till nytta för någon annan istället. Slitna klädesplagg kan bli en trasmatta i någons hem, ett skevt nattduksbord kan restaureras och gamla skor kan få en ny sula. Att ägna sig åt återbruk är ett smart sätt att ta till vara på alla möjligheter. Det är skonsamt för både miljön och plånboken, vilket är viktigt för varje människa idag. Stor del av återbruk har med kreativitet och en stor dos av optimism att göra. Det gäller att våga tro att det kommer gå.